1. >Od roku 1853
  2. >Žijeme ekologičtěji

Otázky životního prostředí a sociální odpovědnost podniků (CSR / Corporate Social Responsibility) již nejsou žádnou novinkou. Společnost Mintel, která se zabývá průzkumem trhu, provedla průzkum zaměřený na blaho a životní prostředí, podle něhož je pravděpodobné, že tyto aspekty budou do roku 2030 představovat největší obavy spotřebitelů. Banka Oney provedla v období 2020–2021 studii týkající se uvědomělé spotřeby, ve které 90 % Evropanů, kteří se u ní zaregistrovali, jako důvod výslovně uvedli svoji snahu o uvědomělou spotřebu.
 
V závodech Bonduelle provádíme řadu iniciativ a snažíme se hledat nové zdroje surovin, abychom snížili uhlíkovou stopu a zlepšili energetickou účinnost, a tak vyhověli novým očekáváním spotřebitelů a podpořili jejich přístup. Při vyvíjení řešení byla upřednostňována úspora energie společně se snižováním emisí skleníkových plynů, zachováním místní zaměstnanosti a řízením energetického přechodu závodů. Uvedený přístup CSR stanoví ambiciózní globální cíle, které realizujeme za podpory a konzultací mnoha místních aktérů.
 

Úsilí zaměřené na účinný energetický model

Do roku 2025 chceme v Bonduelle docílit toho, aby skladba zdrojů energie zahrnovala 20 % obnovitelné energie (nyní je to 9,7 %)! V rámci přístupu CSR zkoumáme alternativní zdroje energie jako bioplyn, biomasa a spaliny z biomasy.
 
Naše závody již na tomto cíli lokálně pracují. Například Békéscsaba, Nagykőrös a Nyiregyhaza v Maďarsku využívají 88 % bioplynu z odpadu z interních bioplynových stanic, které získávají metan z čistíren odpadních vod závodů, čímž vzniká účinný řetězec. Jedním ze způsobů, jak mít dopad na životní prostředí pod kontrolou, je vsadit na inovativní technologie, které umožňují ušetřit energii a vytvářet nová pracovní místa.
 
 

I ve Francii Bonduelle společně s místními partnery vyvíjí projekty v oblasti alternativních energií, abychom tento účinný řetězec rozšířili. Například v Estrées-Mons se 79 % spalin zpracovává ve stanici na zpracování spalin z bioplynu. Tato stanice zpracovává také odpad z těžby dřeva. Ročně tak ušetří přes 18 000 tun emisí uhlíku a zpracuje 21 % digestátu z biometanové stanice při produkci mražené a konzervované zeleniny. V závodech Renescure a Labenne, které zpracovávají 97 %, respektive 77 % digestátu ze svých biometanových stanic, využíváme i další procesy.
 

Lidská dobrodružství podporující začleňování

Metanizační jednotka závodu Renescure byla uvedena do provozu v červnu 2015 v návaznosti na iniciativu dvou zemědělců, kteří byli odhodláni změnit situaci v regionu za podpory místní zemědělské komory. Stanice vyrábí obnovitelnou energii z odpadu, který vytváří tito dva partnerští zemědělci, zeleného odpadu místní samosprávy a rostlinného odpadu ze závodu Bonduelle. Zelený odpad (zeleninové slupky) se tak přemění v bioplyn! 
 
Takto se každoročně zpracuje 10 000 tun hnoje, zeleného odpadu a naklíčených semen. Při fermentaci vzniká bioplyn, který se spaluje v kogenerační jednotce, která vyrábí elektrickou energii a teplo pro závod, a případné přebytky se prodávají.
 
 

Výrobní řetězec a skutečnost, že podniky zohledňují udržitelný rozvoj, tak vedou ke společnému přechodu na CSR v zájmu zajištění čistější a udržitelnější planety. Díky úsilí všech závodů Bonduelle nyní zpracováváme 100 % zeleného odpadu a 73 % základního průmyslového odpadu se recykluje nebo přeměňuje na energii.

Přečtěte si také jak hospodaříme s vodou v článku Kapku po kapce