krok 1
Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní mřížku. Brambory velmi pečlivě omyjeme a poté papírovou utěrkou nebo čistou látkovou utěrkou vytřeme do sucha. Rukama je pomastíme olejem tak, aby na nich byl jen velmi tenký souvislý film. Poté do nich vetřeme sůl.
krok 2
Naskládáme je na mřížku do horké trouby a takto pečeme přibližně hodinu (záleží na velikosti brambor, toto platí o bramborách velikosti zhruba 8 cm), až je slupka zlatavá a křupavá.
krok 3
Zatím připravíme fazole. Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli do světle žluta. Přidáme nasekaný česnek a případně jemně nakrájenou chilli papričku, osmahneme. Přisypeme cukr a necháme ho rozpustit na karamel. Přilijeme fazole. Vmícháme hořčici a společně povaříme 15–20 minut, až se vše spojí a omáčka zhoustne. Dochutíme balsamikem, worcesterovou omáčkou a pepřem.
krok 4
Upečené brambory přendáme na plech pokrytý papírem na pečení, nařízneme a naplníme fazolovou směsí. Posypeme čedarem, který jsme nastrouhali na hrubším struhadle, a dáme do trouby na dalších 10 minut, až se sýr rozpustí a začne zlátnout.
krok 5
Brambory servírujeme horké, posypané pažitkou nebo jarní cibulkou.