1. >Zajímavosti
  2. >5 technik jak se zbavit plevele

Když je pěkné počasí, na zahradě všechno roste... i plevel. Jak s ním bojovat? Prozradíme vám pět technik, jak zahradu přirozeně zbavovat plevele, které můžete použít jak na zeleninové zahrádce, tak v případě některých plodin pěstovaných ve velkém. Podělte se s námi o vaše nejlepší triky, jak zatočit s plevelem.
Když je pěkné počasí, plevelu se daří. Pět nápadů pro malé i velké zahrady, jak se vyvarovat chemických prostředků proti plevelu.
 
1.Dřina
Nejzákladnější řešení! Plevel se vytrhává ručně nebo pomocí speciálního ručního nářadí (nůž na plevel, motyka...). Plevel se vytrhává snadněji, a to včetně veškerých kořenů, když je půda vlhká, například po dešti.
 
2.Bílý ocet
Další levnou a snadnou technikou je listy mladých nežádoucích rostlinek postříkat octem, ideálně za slunečného dne. Buďte opatrní, přestože ocet se takto do půdy nedostane, raději jej nepoužívejte moc nebo příliš často, abyste nenarušili rovnováhu života v půdě.
 
3.Voda, ve které jste vařili potraviny obsahující uhlohydráty
V některých případech může při údržbě zahrady pomoci polévání plevele osolenou vodou, ve které jste vařili brambory, těstoviny nebo rýži. Trik, na který nezapomeňte zejména u mezer mezi dlaždicemi nebo u štěrkových příjezdových cest.

4.Mechanické pletí
V případě velkých ploch, spíš u zemědělských plodin, přichází na slovo mechanické pletí. Používají se k němu různé nástroje (rotační plečka, řetězové brány apod.) a umožňuje snížit dopad na životní prostředí a zamezit znečišťování vody. Společnost Bonduelle doporučuje svým partnerům, aby přešli na alternativní agro-ekologické techniky v zájmu péče o půdu a zdroje, které v současné době tvoří 44 % plochy osázené plodinami.
 
5.Solarizace
Pro profesionály nebo nadšené zahrádkáře – můžete jednoduše využít sluneční žár tak, že na místo, které chcete zbavit plevele, položíte černou plachtu nebo tmavou netkanou textilii. Teplo rostliny zahubí a ty se pak na místě rozloží. Zvýšená teplota zároveň zničí některé choroboplodné zárodky. Tato technika se zpravidla používá před tím, než na daném místě začnete něco pěstovat.