1. >Zajímavosti
  2. >5 triků, jak na zahradě šetřit s vodou

Uprostřed léta je zalévání zahrady nezbytné. Objevte pět triků, jak na zahradě šetřit s vodou, a podělte se s námi o vaše nejlepší triky, jak tento cenný zdroj chránit.

Není nic hezčího a více uspokojujícího než péče o zeleninovou zahrádku. Ale voda je vzácným zdrojem, takže žádné plýtvání. Pět správných gest pro planetu... a vaši peněženku.

1. Mulčování
Zakryjete-li půdu takzvaným mulčem (sláma, štěpka, květiny, seno, karton...), budete ji chránit před slunečními paprsky, snížíte teplotu a zachováte vlhkost zeminy. Tento trik je ještě zajímavější svými výhodami, jako je kontrola plevele, zachování biologické aktivity, a tudíž úrodnosti půdy a podobně. Mulč se aplikuje od dubna do května, když je půda přirozeně vyhřátá a ideálně po dešti.

2. Kypření půdy
Kypřením půdy pomocí normální nebo úzké motyky se půda obdělává a omezuje se odpařování vody. Ideální je kypřit den po dešti nebo intenzivní zálivce a když už se do toho dáte, přidejte i mulč.

3. Správné zavlažování
První základní radou je zalévat ráno nebo večer, tedy ne když je slunce nejvýše. Četnost zálivky závisí na dešťových srážkách, pěstované zelenině a na stádiu růstu. Například sazenice nebo mladé rostlinky potřebují více vláhy než již dobře zakořeněná zelenina. A konečně individuální zalévání (konev, po kapkách, porézní hadice apod.) umožňuje přesné zavlažování, regulaci spotřeby vody a omezení odtoku vody.

4. Zachycování dešťové vody
Instalace systému pro zachycování a uchovávání dešťové vody je snadné a praktické řešení, jak získat čistý, bezplatný a obnovitelný zdroj vody. Na výběr máte zařízení různých tvarů a velikostí v závislosti na vašich potřebách a vaší zahradě.

5. Hýčkejte rostliny
Vítr urychluje vysoušení rostlin, a proto zahradu raději před větrem chraňte (stěny, živé ploty apod.) a na větrných místech vysazujte zeleninu, která je odolná vůči suchu. Pro křehké mladé výhonky, které nelze chránit mulčem, je vhodné použít nějaké zastínění (např. přepravky obrácené dnem vzhůru) – tak je ochráníte před horkem a snížíte spotřebu vody. A samozřejmě místní druhy rostlin jsou více přizpůsobené povětrnostním podmínkám v dané oblasti.