1. >Zajímavosti
  2. >Co dělat se zápachem při vaření?

Ne vždy to v kuchyni hezky voní

Nehoda při vaření, nefungující lednice, zapomněli jste vynést koš – objevte všechny naše triky, jak bojovat se zápachem v kuchyni a podělte se o vaše vlastní.

Zápach v kuchyni: Jak se ho zbavit?
Vaříme vynikající jídla, sdílíme jídla, smějeme se, žijeme... ale kuchyně se může stát skutečnou továrnou na výrobu zápachu. Na zápach z vaření a rizikové oblasti máme přírodní a 100% zdravé triky, jak zajistit čistý a voňavý vzduch.

1.    V kuchyni
Vařili jste květák nebo smažili cuketu? Jídlo bude vynikající, ale zápach při jeho přípravě tak příjemný není. Začněte tím, že místnost uklidíte a otevřete okno. Pokud je venku moc chladno nebo zápach nechce zmizet, dejte na několik minut vařit trochu bílého octa v hrnci bez poklice. Pokud nesnášíte kyselost octa, použijte vodu nebo ananasovou šťávu s bylinkami (tymián nebo rozmarýn, kus skořice, hřebíček, sušená pomerančová kůra...).

2.    V lednici
Milovníci sýra, melounů... nemusíte se vzdávat svého oblíbeného jídla s výrazným odérem. Čistá lednice – lednici musíte čas od času celou vymýt, ale pro každodenní údržbu na police dejte něco co, absorbuje a neutralizuje zápach: jedlá soda nebo mletá káva v misce (pravidelně vyměňujte) nebo i polovina citronu ozdobená několika hřebíčky.

3.    V mikrovlnné troubě
Pokud jste v mikrovlnné troubě připravovali nějaké potraviny, jejichž zápachu se nemůžete zbavit, stačí do ní dát sklenici s citronovou šťávou a zapnout ji na 30 sekund až 1 minutu. Také funguje miska s vodou a pár kapkami esenciálního oleje (citronového, levandulového, eukalyptového, tea tree...). Vždy ale dodržujte příslušná bezpečnostní opatření.

4.    Ve dřezu
Někdy zápach vychází ze dřezu. Hledáte levné a účinné řešení bez chemie? Přestaňte vyhazovat kávovou sedlinu! Nasypte ji na odtok a pomalu zalijte velkým množstvím vroucí vody.

5.    V odpadkovém koši
A konečně, když zápach jde z odpadkového koše, první (a správná) věc, kterou je třeba udělat, je odpadkový koš vymýt a nechat venku vyschnout. Jako prevenci zápachu můžete na dno nasypat trochu jedlé sody, než do koše dáte pytel na odpadky. Další nápad: kousek vaty s pár kapkami esenciálního oleje. Tak a hned můžete volně dýchat!