1. >Zajímavosti
  2. >Co se zbytky a slupkami od zeleniny?

Chcete se stravovat zodpovědněji a zároveň šetřit peníze? Začněte jíst zeleninu jinak! Čtěte dále a my vám vysvětlíme, jak dát své oblíbené zelenině nový život!

Dopřejte své zelenině druhý život

Spolků, které bojují proti plýtvání potravinami je mnoho. Ty uvádí, že mezi nejčastěji plýtvanou potravinou na světě je ovoce, které je hned na prvním místě. Níže přinášíme nápady, jak zamezit plýtvání potravinami pomocí zdravých jídel, a nevzdat se chuti a rozmanitosti ve vašem jídelníčku.

Přebytky

Máte velkou úrodu díky vlastní zahrádce, nebo od lokálního farmáře s ovocem a zeleninou? Nic nevyhazujte – sdílejte... a darujte! Třeba takové cukety, které mají velkou úrodnost, jsou ideální ke konzervování – nakládané, zavařované nebo dokonce zmrazené v pytlíčcích (můžete mrazit čerstvé i vařené). Ovoce je zase skvělé ve formě džemů, kompotů, omáček, sušené či naložené v rumu. Existuje mnoho webových stránek, kde se dá sehnat přebytková úroda. Další tip pro vaši peněženku je navštívit farmářský trh, ať už na vesnici nebo ve městě, když se blíží ke konci, a hledat neprodané kousky, které pak často koupíte levněji.
 

Ošklivá zelenina

Prodejci moc dobře vědí, že hezky vypadající produkty se prodají jako první, zatímco ošklivá zelenina či ovoce to mají těžší. Ve skutečnosti však nejsou tyto kousky ošklivé, spíše nedokonalé. Nejčastěji se s nimi můžeme potkat v ekologickém zemědělství. Sbíráním a prodejem lehce ohnutých, nedokonale zbarvených či unavených kousků, dávají farmáři jasné ekologické gesto k omezení plýtvání potravinami. Vaření s nimi je skvělé nejen v tradičních, ale i kreativních receptech – starší salát vařený s hráškem, grilovaná mrkev s medem a olivovým olejem, bramborové hranolky (protože hranolky jsou život), zimní či letní ratatouille... Jednoduše řečeno: ošklivé, ale pořád chutné.

Zbytky

Další smutný moment v životě ovoce a zeleniny – nedojedené uvařené zbytky, které se nestihli sníst. Jejich recyklací můžete mít nová jídla na další dny. Například těstovinové nebo rýžové saláty, které jsou skvělé s vařenou zeleninou a doplněné o krájenou cibuli, krutony, bylinky a zálivku z olivového oleje. Pro milovníky humusu máme dobrou zprávu – tato cizrnová pomazánka ze Středního Východu je vynikající s vařenou zeleninou, jako je například červená řepa, mrkev, dýně, hrášek, špenát... Ať už jako ozdoba nebo rozmixovaná přímo s cizrnou. Stačí dát vše do mixéru, přidat koření a mixovat do hladka. Servírujeme na hezkém talířku, zakápneme olivovým olejem a je hotovo! Vyzkoušet můžete i zeleninové koláče, suflé či zeleninové omáčky.

Slupky

A na konec tu máme slupky, zbytky z ovoce a zeleniny, které jsou také jedlé – to znamená slupky, kůra, jádra, semínka, stonky, lusky, výhonky a tak dále. Existuje řada možností, jak je v kuchyni využít. Zkusit můžete třeba zeleninové lupínky ze slupek od mrkve či brambor, koláče, zelené výhonky do polévek či salátů a z ovoce zase kandovanou citrusovou kůru, sušenou citrusovou kůru rozmělněnou na prášek, želé z jablečných jádřinců (velká pochoutka!) nebo melounové kůry a nakládanou melounovou kůru, co chutná jako kyselé okurky. Doporučujeme používat spíše organické produkty bez chemie, abyste mohli recyklovat opravdu vše.