1. >Zajímavosti
  2. >Cuketa na 100 způsobů

Cuketa je zelenina, kterou můžete zařadit do neskutečného množství pokrmů. Je totiž neuvěřitelně tvárná. Chutnat vám bude vařená, (za)pečená, na grilu, v salátu nebo smažená jako bramborák. Cuketu můžete přidat do bábovky či jiných buchet, které příjemně zvláční, ale najdete ji i v receptech na polévku nebo slaném koláči. Objevte svůj nový oblíbený recept s cuketou!

Cuketa je plodová zelenina, která patří do rodu tykví. Vzhledem připomíná okurku, na rozdíl od té se ale cuketa v jídlech často objevuje tepelně upravená. Je to zřejmě proto, že sama o sobě má velmi jemnou chuť a přejímá chuť ostatních přísad (určitě se ji nebojte pořádně okořenit). Právě proto nachází široké užití v různých jídlech i kuchyních. Už jste vyzkoušeli například cuketu v burgeru?

Cuketu ale určitě nemusíte jíst pouze teplou. Chutná je i za syrova – ať už samostatně, nebo jako součást zeleninového salátu. 

Cuketa obsahuje kolem 91 % vody,  takže má velmi nízkou energetickou hodnotu. Je poměrně nenáročná na pěstování a dostupná je v průběhu celého roku. Zkoušení nových receptů s cuketou si tak nemusíte plánovat na určité roční období.