1. >Zajímavosti
  2. >Kov a jeho nekonečná recyklace bez ztráty kvality

Kov – obalový materiál z oceli nebo hliníku, který lze recyklovat stále dokola aniž by ztratil svou kvalitu. To znamená, že pokud používáme některé materiály opakovaně, šetříme daleko více energie, než by jí bylo potřeba k výrobě nových obalových materiálů. 

Na našich produktech můžete najít logo MRF (Metal Recycles Forever), které znamená, že naše obaly můžete recyklovat stále dokola a oni neztratí svou kvalitu.

I vy můžete hrát pozitivní a aktivní roli v recyklaci!

V současné době je 75 % kovových obalů recyklováno právě v Evropě, díky čemuž se kovy řadí k nejvíce recyklovatelným obalům. Vysoká míra recyklace navíc snižuje spotřebu energie, která by byla jinak vyšší. To znamená, že pokud používáme některé materiály opakovaně, šetříme daleko více energie, než by jí bylo potřeba k výrobě nových obalových materiálů.

Předpovídané modely spotřeby, které jsou založené na datech cirkulární ekonomiky, nám umožňují lépe pracovat se zdroji. Kov, který lze tedy recyklovat stále dokola aniž by ztratil svou kvalitu je tou nejlepší volbou pro úspěšnou a udržitelnou cirkulární ekonomiku.
 

Hrdina šrotu

Šetří zdroje, jsou udržitelné a inovativní – kovové obaly jsou mezi všemi obalovými materiály skutečnou hvězdou. Můžeme je recyklovat kolikrát chceme a vytvářet z nich další nové produkty. Z vaší plechovky se tak může stát třeba kolo, lodní vrtule, ale i klidně nová plechovka. Fascinující cyklus, že?

Jak recyklace funguje?

Dojedli jste plechovku a házíte ji do koše? Špatně! Plechovky můžete házet do:

ŠEDÉHO KONTEJNERU:

 je to žrout všeho kovového a teda i našich plechovek, ale POZOR, jen když jsou úplně prázdné a vymyté . 
Zde je seznam, co do šedého kontejneru patří: 

  • Konzervy
  • plechovky od nápojů
  • kovová víčka od lahví a zavařovaček
  • hliníková víčka od jogurtů
  • hliníkové obaly od potravin
  • fólie od tavených sýru a čokolád
  • kovové tuby od kosmetiky, jako jsou pasty na zuby a krémy,
  • kovové nádoby od sprejů, třeba deodoranty, laky na vlasy, šlehačku,
  • celokovové předměty jako trubky, hrnce, klíče, hřebíky, příbory, hliníkové součástky, kancelářské sponky a podobně.
     

ŽLUTÉHO KONTEJNERU:

může vás zachránit, když nemáte poblíž šedý kontejner. Ale pozor, musíte si pořádně prostudovat jeho nálepku. Někdy do něj totiž plechové obaly patří a někdy ne.
 

Logo věčnosti

Udržitelnost je jediným způsobem, jak naši planetu udržet naživu. To znamená, že bychom měli chránit a šetřit naše zdroje, místo spotřeby se zaměřit na opakované využívání, a hlavně co nejvíce recyklovat. Logo MRF (Metal Recycles Forever), které najdete na kovových obalech, bylo speciálně vytvořeno pro to, aby upozornilo na výjimečnost kovů jako materiálu a podpořilo jejich další recyklaci. Díky tomu se nyní i v budoucnu budeme stále více setkávat s tímto logem na více a více kovových obalech, které bude sloužit jako označení a průvodce udržitelnějším světem kolem nás. A ten začíná třeba naší plechovkou.