1. >Zajímavosti
  2. >Musím vynechávat přílohy, když chci zhubnout?

Vynechávání příloh je častá hubnoucí strategie, která je ale zbytečná. Přílohy mají v jídelníčku své místo a nemusíte je vynechávat, což platí i při hubnutí.

Co dobrého nám přílohy přináší?

 

  • Jsou zdrojem komplexních polysacharidů, které nám slouží jako zdroj energie. 
  • Obzvláště ty celozrnné jsou bohatým zdrojem vlákniny, kterou potřebujeme pro dobré zažívání a zdravou mikrobiotu. 
  • Jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek, jejich obsah se liší podle jednotlivých druhů. Celozrnné obiloviny jsou obecně bohatším zdrojem těchto mikronutrientů. 
  • Jsou i zdrojem bílkovin. Obiloviny obsahují 10–13 % bílkovin, luštěniny až 25 %, nejbohatší na obsah bílkovin je sója, která obsahuje až 35 % bílkovin. 
     

Ačkoliv eliminace příloh zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi vidíme, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné. 


Klasický scénář totiž vypadá tak, že sice vynecháte přílohy u oběda a ušetříte nějakou energii, ale odpoledne nebo večer to doháníte sladkým nebo velkými porcemi jídla. Nejde odolat. Tělo se o energetický deficit silně přihlásí. 


Druhý typický scénář vypadá tak, že to i pár týdnů opravdu vydržíte, ale protože přílohy prostě milujete, a někdo vám zamává čerstvě upečeným rohlíkem před nosem, tak se vrátíte se zpátky do starých kolejí. Bohužel však s dvojitým apetitem prahnoucím právě po pečivu a přílohách. 


Netvrdíme, že bez příloh nelze jídelníček poskládat, někdo opravdu pro svůj život tolik sacharidů nepotřebuje. Z našich zkušeností ale víme, že většina hubnoucích do této skupiny nespadá. 
 

Jak tedy servírovat přílohy?

 

  • Samozřejmě v rozumném množství vhodném pro vás a v průběhu celého dne (s nastavením množství sacharidů se obraťte na odborníky STOBu).
  • Častou chybou jsou jen malé porce k snídani a k obědu a večer naopak velké porce (typicky například půl krajíčku chleba k snídani a k večeři naopak 2 krajíce chleba, raději to přehoďte).
  • Bez tuku navíc! Pozor na hranolky, krokety, bramboráky, topinky, smažené palačinky a další. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu přílohy, bohužel ji také „obohatíte“ o škodlivé, karcinogenní látky a přetížíte své trávení, především žaludek a žlučník. 
  • Pozor i na další tučné přísady. Šťouchané brambory se slaninou a smaženou cibulkou, bramborová kaše se čtvrtkou másla, bramborový salát s majonézou apod.
     

Přejídáte se sacharidy? Potřebujete pestrost a odlehčit

Pravdou je, že přílohy a pečivo většině z nás opravdu moc chutnají a v jídelníčcích se jako protipól k jejich eliminaci vyskytují zbytečně často a ve zbytečně velkých porcích.

Čerstvý chléb a rohlíky, těstoviny nebo rýže – nejčastější přílohy, které v jídelníčcích vidíme. Jídelníček, včetně příloh, však musí být pestrý, abyste se neochudili o mikronutrienty a vlákninu. Obiloviny bohaté na vlákninu nás lépe zasytí a nemáme pak tendence se jich tolik přejídat.  

  • Zkuste pestřejší přílohy jako například: kroupy, špaldu, bulgur či quinou, pohanku, jáhly, amarant, kuskus nebo polentu.

Těstoviny, jedna z nejoblíbenějších příloh, nemusí být jen pšeničné. Vyzkoušejte i jiné druhy, skvělé jsou těstoviny luštěninové, které obsahují oproti klasickým více bílkovin i vlákniny. Doporučujeme vyzkoušet naše Légumio penne, fussilli nebo rigatoni, které jsou chuťově i nutričně vynikající.  

Jak přílohy chutně odlehčit?

 

  • Namísto bramborové kaše udělejte bramborovo-mrkvovou, bramborovo-celerovou, bramborovo-brokolicovou, bramborovo-květákovou apod. 
  • Vyzkoušet můžete i různé druhy noků, které obohatíte například špenátem, květákem nebo dýní. 
  • Namísto rýže, kuskusu, bulguru nebo pohanky naservírujte tyto přílohy smíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například brokolicí nebo květákem.
  • Pakliže jste to přes den se sacharidy přehnali, můžete si dát k večeři proteinový chléb namísto obyčejného pečiva nebo místo přílohy nadrobno nakrájenou zeleninu. 
     

Vyzkoušejte naší NOVINKU – ZELENINA NADROBNO. Květák nadrobno nebo Brokolice nadrobno jsou praktickým a rychlým řešením, pokud chcete své jídlo odlehčit a doplnit kvalitní zeleninou. Využít je můžete nejen jako přílohu, ale i do salátů, pomazánek, omáček nebo třeba jako základ na pizzu. K dostání jsou v mrazničkách v řetězcích Globus a Tesco.

  • Zelenina by měla být součástí každého vašeho jídla. Obsahuje hodně vody a jen málo energie, za to je objemná a pomůže vám tak výborně ubrat množství přílohy.
  •  Zelenina může být na talíři studená, teplá nebo fermentovaná. 

Pro Bonduelle připravil STOBklub (www.stobklub.cz)