1. >Zajímavosti
  2. >Pět domácích přírodních hnojiv

Právě v této roční době zahrada produkuje nejvíc a někdy potřebujeme trochu pomoc. Níže najdete pět přírodních hnojiv pro vylepšení vaší úrody, která jsou jak ekonomická, tak ekologická. Prozraďte nám vaše nejlepší přírodní triky, jak obohatit půdu na zahradě.

Jestliže chcete vylepšit svoji úrodu, nemusíte chodit do zahradního centra. Podívejte se na pět přírodních hnojiv, která si můžete připravit sami a která jsou levná a šetrná k životnímu prostředí.


1.Mletá káva
Věděli jsme, že dokážete z kávové sedliny věštit budoucnost, mletou kávou osvěžit vzduch v lednici nebo vyzrát nad ucpaným odpadem, ale mletá káva se dá použít také jako přírodní hnojivo. Obsahuje totiž dusík, fosfát a draslík. Malé množství suché kávy smíchejte se zeminou. Je obzvlášť vhodná pro sazenice.


2.Vaječné skořápky
Suché vaječné skořápky (ze syrových nebo vařených vajec) rozdrcené válečkem na těsto nasypte na povrch, abyste půdě dodali minerály, včetně vápníku. Rajčatoví nadšenci je často dávají při výsadbě rajčat na dno jamek, aby zamezili nekróze na vrcholu plodů nebo zahnívání plodů (v takovém případě je lepší je pro optimální účinnost rozemlít na prášek).


3.Banánové slupky
Banánové slupky jsou bohaté na draslík a další látky vhodné pro zeleninovou zahrádku. Ideální je používat slupky z organicky pěstovaných banánů a lze je přidávat pod „nenasytnou“ zeleninu (rajčata, lilky, tykvovité apod.) při sázení: budou se rozkládat a při tom sazenicím dodávat živiny. Když necháte banánové slupky týden louhovat ve vodě, můžete výluh použít také jako přídavek do zálivky. Jsou také skvělým pomocníkem pro zimní mulčování na malé zeleninové zahrádce, protože odpuzují mšice. Co může být lepšího?


4.Použité čajové sáčky
Položíte-li je na zeminu, budou fungovat jako hnojivo pro rostliny a potrava pro žížaly a odpuzovat některý hmyz, který nemá rád jejich vůni. Mohou dokonce nahradit keramzit na dně květináčů jako vrstva drenáže.


5.Popel
A konečně, pokud máte krb nebo ohniště, schovávejte si popel z přírodního neošetřeného dřeva. Je bohatý na vápník, potaš, oxid křemičitý a hořčík. Stačí ho přidat (studený) na dno jamek při sázení sazenic zeleniny nebo jahod, aby byly hned jako v peřince. Pozor: nepřehánějte to, abyste nenarušili rovnováhu v půdě a nepoškodili rostliny.