1. >Zajímavosti
  2. > Přiřaďte vaší zelenině správný pár!

Farmář hledá ženu! Stejně jako lidé, i některé druhy zeleniny se navzájem neodolatelně přitahují... a dokonce rostou lépe, pokud jsou zasazeny vedle sebe. Nechte tedy vzkvétat zeleninovou lásku ve vaší zahradě.

Technika párování zeleniny spočívá v pěstování některých druhů zeleniny na stejném místě, které přinese výhody. Spoléhá se na starodávný princip: společně silnější! Objevte 5 spojení, které vám zaručí ve vaší zahradě úspěch.
 

1. Fazole + kukuřice + dýně

Tahle trojka je snad nejznámějším příkladem – v Severní a Střední Americe již dlouhou dobu pěstují tyto tři plodiny vedle sebe a přezdívají jim „tři sestry“ (v Mexiku tzv. milpa). Kukuřičné stonky totiž slouží jako podpora pro rostoucí fazole, které, stejně jako další luštěniny, obohacují půdu o dusík, který tolik milují dýně. Jejich plazivé a ostré stonky zase odpuzují býložravá zvířata, omezují růst plevele a vytváří tak rostlinný koberec pro udržení vlhkosti půdy. Chytré, že?

2. Mrkev + cibule

Známá dvojka, která spolu skvěle vychází – cibule (stejně tak šalotka, česnek a pórek) a mrkev. Cibule díky své štiplavé vůni odrazuje hmyz, který napadá mrkev, a mrkev zas na oplátku odlákává hmyz, který napadá cibuli. Tomu říkáme pořádná zahrádkářská loterie!

3. Zelí + celer

Zelí a celer se navzájem chrání před jejich hlavním nepřítelem – malými zelnými škůdci, jako jsou červy a mušky. Zelí navíc chrání celer ještě před reznutím, bílými skvrnami a dalšími otravným hmyzem. Skvělá dohoda v zeleninovém světě!
 

4. Salát + rajčata

Rostlinné párovaní je výhodné i díky tomu, že některou zeleninu lze ochránit před sluncem a suchem, díky vysokým listnatým odrůdám, které fungují jako přírodní slunečník. Například saláty si užívají stínu z rajčat, paprik či dalších velkolistých plodin, a to zejména na začátku svého vegetativního cyklu, kdy se vyhýbají rychlému růstu a vysychání listů.

5. Papriky + bazalka

Aromatické rostliny, jako je například bazalka, působí díky své výrazné vůni jako přírodní insekticid. To znamená, že dokáže odradit mouchy a komáry, kteří by jinak napadali papriky, rajčata či lilky. A navíc – spojení této kombinace je skvělé nejen na zahradě, ale i v kuchyni!

Na talířích, ale i v zahradách láska existuje... a dokonce trvá!