1. >Zajímavosti
  2. >V jaké formě zařadit luštěniny do vašeho jídelníčku?

Luštěniny jsou bezesporu nutričně bohatou potravinou, a proto je do jídelníčku zařazujte alespoň dvakrát týdně. Mají skvělou nutričně hodnotu a jsou surovinou, která se dá využít pro výrobu mnoha produktů všech možných chutí a tvarů. A jak je široká paleta luštěninových produktů, ještě o to širší je jejich využití v kuchyni!

Luštěniny v konzervě

Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. A nemusíte se obávat, že by byly nutričně chudší nebo obsahovaly nějaké škodlivé látky. Vše je o správném zpracování. Naše luštěniny Vapeur jsou připravované speciální metodou na páře, tedy Vapeur a díky tomu si uchovají svoji nutriční hodnotu, vitamíny a minerální látky, chuť i barvu. A navíc jejich použití ušetří plno času!

Luštěninové těstoviny

Na první pohled vypadají jako klasické těstoviny a jejich použití je úplně stejně snadné. V čem se ale zásadně liší, je jejich nutriční hodnota: 


Luštěninové těstoviny jsou oproti klasickým bohatší na bílkoviny, vlákninu a lépe zasytí. Jsou přirozeně bezlepkové a můžou je tak bez obav konzumovat ti, kdo trpí celiakií nebo alergií na lepek.


Například, naše luštěninové těstoviny Légumio, jsou vyrobeny ze 100 % luštěnin a zeleniny. Sušené luštěniny a zelenina se rozemelou na mouku a smíchají s vodou, aby vzniklo těsto. Z něj se následně vytvářejí různé tvary těstoviny a poté se už jenom usuší.   

Luštěniny na sladko

Luštěniny lze využít i při pečení, ať už domácích dobrot. Nejčastěji se můžete setkat například s fazolové brownies nebo cizrnové či čočkové sušenky


Nenechejte se odradit, tyhle sladké pochoutky z luštěnin jsou opravdu vynikající a těší se velké oblibě v každé kavárně. Navíc, při mlsání budete mít ze sebe lepší pocit.
 

Luštěninové mouky

Luštěninové mouky se vyrábí z loupaných luštěnin, které se rozemelou na mouku. Vybírat můžete z různých druhů – cizrnové, čočkové, hrachové nebo fazolové mouky. Oproti klasickým moukám z obilnin mají výhodu v tom, že jsou přirozeně bezlepkové, obsahují více bílkovin, vlákniny a mají nižší glykemický index.
 

Luštěninové chipsy

Luštěninové chipsy se tváří jako skvělá alternativa k zobání místo klasických brambůrek. Ano, může to tak být, protože luštěniny chipsy obohatí o bílkoviny, vlákninu a některé další prospěšné látky. Dejte ale pozor na obsah tuku a soli. 

Pre Bonduelle připravil STOBklub (www.stobklub.cz)