1. >Zajímavosti
  2. >Jak jsme naučili děti recyklovat kov? Hravě!

Je za námi první ročník našeho školního programu Zachraň zmatené plechovky. Krátké bilancování: byl to úspěch! Stovky dětí se zábavnou formou dozvěděly spoustu zajímavostí o recyklování. A hlavně pochopily, proč má recyklovat smysl.

Proč zrovna program pro školy?

V Bonduelle bereme životní prostředí opravdu vážně. Naše plechovky hrdě nesou logo MRF – Metal Recycles Forever. Což znamená, že se dají recyklovat beze ztráty kvality donekonečna. Více si o tom můžete přečíst v tomto článku. 

Zároveň víme, že abychom měli co donekonečna recyklovat, je dobré vést k recyklování děti už odmala. Nejen, že si tak včas vytvoří správné návyky, ale často se jim povede svým příkladem strhnout i rodiče. Takže obrátit se na školy a motivovat je nejen zajímavými aktivitami pro děti, ale i nějakou pěknou výhrou, byla jasná volba.
 

Jak na to? Hlavně hravě!

Oslovili jsme 30 škol a pro jejich žáky připravili čtyři veselé úkoly. Aby byly nejen poučné, ale právě i jaksepatří zábavné, dali jsme jim podobu omalovánkového komiksu. Ten popisuje příhody ztracené plechovky a odlehčenou formou tak vypráví o vážných tématech. Děti podle komiksového návodu kreslily, lepily, vybarvovaly, zkrátka tvořily. Vzdělávaly se u toho tak nějak mimochodem, ale o to účinněji. Vědí teď třeba, kde najdou nejbližší kontejnery na kov, jak probíhá recyklace a které kovy kam patří. A taky umějí dát starým plechovkám nový smysl.

Výhra pro všechny

Jak už jsme naznačili, program byl zároveň i soutěž. Ze škol, které s dětmi prošly všechny aktivity, jsme jednu odměnili sportovním vybavením za 50 000 korun. Štěstí v losování přálo Dětem z 1. Základní školy Nové Město na Moravě, ještě jednou gratulujeme! 

Jinak si ale troufáme tvrdit, že vítězové jsme my všichni. Protože díky tomu, že stovky dětí pochopily smysl recyklace, se my všichni snad můžeme těšit na příjemnější životní prostředí a lepší budoucnost. 

Přečtěte sí více o kovu a jeho nekonečné recyklaci ve článku Kov a jeho nekonečná recyklace.