1. >Zajímavosti
  2. >Udržitelnost se musí pěstovat!

„Rozvoj trhu s produkty ekologického zemědělství se v Evropě zrychluje již od roku 2015, ale v roce 2020 dosáhl ještě rychlejšího růstu,“ uvedla Helga Willer z Výzkumného institutu ekologického zemědělství (FIBL) dne 17. února 2021 na mezinárodním veletrhu  Biofach/Vivaness. To svědčí o tom, že spotřebitelé přecházejí na nové praktiky. Zdravotní krize v roce 2020 vedla k tomu, že si lidé uvědomili mnoho věcí. Spotřebitelé se nyní zaměřují na zdravější produkty udržitelného zemědělství.

Podpora přechodu na ekologické zemědělství

Nejde jen o celosvětový trend, probíhá významná změna: produkty ekologického zemědělství se nyní staly udržitelnou součástí našeho života a tak to také zůstane, a to nejenom ve Francii, ale i v dalších zemích, v nichž působíme. Tato změna si žádá revoluci v zemědělství v podobě návratu ke kořenům.
 
V Bonduelle jsme tudíž odhodláni přispívat k rozvoji ekologického zemědělství i zjednodušených a udržitelných technik ohleduplných vůči půdě a vůči životnímu prostředí obecně. 
 

Inovativní techniky pro inovativní nabídky

Neustále přidáváme další produkty do naší bio řady s cílem podporovat lepší výživu a také respektovat planetu. Podporujeme naše zemědělce při přechodu na ekologické zemědělství tím, že jim pomáháme v technické oblasti i přijímat inovativní řešení. Této podpory každoročně využijí desítky dalších zemědělců s hlavním cílem omezit svůj dopad na životní prostředí. Proto podporujeme zjednodušené způsoby mechanického obdělávání půdy zaměřené zejména na problémy, jako je eroze půdy, při tom však zároveň zohledňujeme otázky ziskovosti.

Naše závazky týkající se odpovědného zemědělství a výživy

Zavázali jsme se provádět zjednodušené a inovativní zemědělské a pěstitelské postupy, které jsou ohleduplnější vůči životnímu prostředí, tím, že upřednostňujeme produkty z Francie; produkci a sklizeň podle ročních období; omezení používání pesticidů a zajištění biologické rozmanitosti, abychom získali vynikající zeleninu, která je plodem respektu vůči planetě.

Naše udržitelné pěstitelské postupy

Naše závazky jsou patrné z naší úrody. Při pěstování používáme nejmodernější techniky: 

– Mechanické hubení plevele
Plevel se musí odstraňovat, aby zelenina mohla dobře růst. Zemědělci, kteří s námi spolupracují, používají nejmodernější techniky mechanického pletí. Za pomoci kamer stroj rozrývá půdu a velice přesně odstraňuje nežádoucí plevel, aniž by poškodil plodiny. Tato technika eliminuje používání chemických herbicidů, respektuje životní prostředí a podporuje biologickou rozmanitost.

— Minimální obdělávání půdy
Podporujeme naše zemědělce při zavádění nových technik, které jsou ohleduplnější k životnímu prostředí, jako je pásové obdělávání pro nejlepší přípravu půdy před setím. Stroj obdělává půdu na povrchu velmi cíleným způsobem v úzkém pásu tak, aby vytvořil podmínky potřebné pro růst plodin, které budou zasety. Touto technikou se půda připraví, aniž by se příliš narušila. Tak je zachována vlhkost a biologická rozmanitost, které půdu přirozeně obohacují.

– Střídání plodin
Střídání plodin je prastará zemědělská technika, která zamezuje vyčerpání půdy a výskytu škůdců. Plodiny, například obilniny, zelenina, se na poli střídají. Každá dodává půdě důležité živiny, které jsou užitečné pro další plodinu. Například hrách dodává půdě dusík, který produkují bakterie v jeho koříncích; dusík poté využije pšenice. Klíčoví aktéři, kteří tyto účinné postupy používají, tedy zemědělci, kteří s námi spolupracují, se podílejí na ochraně, přípravě a obohacování půdy.

– Rostlinný pokryv
Na pole se vysévá rostlinný pokryv, který zajistí ochranu půdy mezi dvěma sklizněmi. Rostlinný pokryv je směs několika rostlin zvolených kvůli jejich specifickým vlastnostem. Tyto rostliny chrání půdu před povětrnostními vlivy. Uvedený postup má řadu agronomických funkcí, jako je obohacování a přirozená příprava půdy nebo posilování života v půdě.

– Udržitelné vodní hospodářství
Jedním z pilířů udržitelného rozvoje je uvědomělé řízení přírodních zdrojů. Vodní hospodářství je tudíž pro zemědělství nezbytností. Doporučujeme zemědělcům, kteří s námi spolupracují, aby řídili spotřebu vody nastavováním přesných zavlažovacích systémů, jako je například kapkové zavlažování pro saláty. Tento systém dodává vláhu rostlinám tak, že pomalu a pravidelně přivádí vodu přímo ke kořenům. Přesné a efektivní zavlažování znamená méně odpařování, a tudíž menší plýtvání.