1. >Od roku 1853
  2. >Nulový odpad na prvním místě

Podle Světové banky by do roku 2050 mohl objem odpadu na světě vzrůst o 70 %. Proto je nezbytné usilovat o nulový odpad a zavedení nových návyků. Chování se naštěstí tváří v tvář klimatické krizi vyvíjí. Třídění, recyklace a kompostování jsou do budoucna tou správnou volbou. Pro některé to však není tak snadné.
 
Právě proto jsme v Bonduelle přijali mnoho iniciativ, abychom usnadnili přechod na novou odpovědnější spotřebu a dostali uvědomělejší spotřebu až do vašich spíží. Účinná recyklace začíná u balení potravin!
 

Recyklace: do nekonečna a ještě dál!

Naše obaly jsou vyrobené z recyklovatelných materiálů ohleduplnějších vůči naší planetě, abychom mohli co nejlépe kontrolovat dopad na životní prostředí. Všechny plechovky a sklenice jsou recyklovatelné. Naším cílem je do roku 2025 zajistit, aby 100 % našich obalů bylo 100% recyklovatelných nebo opětovně použitelných, včetně potravin, které se aktuálně balí do plastů.

Méně plastů, abychom ulevili naší planetě

Pokud jde o plasty, neustále hledáme a zavádíme nová řešení. Pracujeme na ekodesignu, optimalizaci hmotnosti a maximálním využití recyklovaných nebo ekologických materiálů při výrobě našich obalů, abychom omezili používání fosilních materiálů. Snížili jsme obsah plastů v kelímcích o šest gramů a odstranili víčka u malých balení. To představuje 46% snížení spotřeby plastů – zhruba 550 tun ročně. Nejlepší saláty dodáváme v malých skleničkách!
 
Zajímáme se o potravinové obaly z rostlinných materiálů, jako jsou například obaly používané v naší bio řadě, které jsou ze 45 % vyrobené z biologických materiálů z cukrové třtiny. Naše bio hotové saláty jsou první svého druhu, které mají ekologicky navržený obal! Sáčky jsou vyrobené z materiálu obsahujícího až 30 % recyklovaných plastů, a jsou tak v souladu s přístupem oběhového hospodářství. Snižujeme spotřebu fosilních materiálů a aktivně se podílíme na rozvoji odvětví recyklace plastového odpadu.
 

Jste na řadě!

Důležitou roli v řetězci nulového odpadu hrají také spotřebitelé. Jsou-li obaly řádně roztříděné, je možné je zpracovat na suroviny. Pěstitelé, spotřebitelé i závody tak tvoří jeden řetězec.
 
Nyní můžete také používat naše sklenice od nakládané mrkve a hrášku na uchovávání jiných potravin nebo marmelády (nejlepší marmelády jsou přece ze starých sklenic). Zapomeňte na plasty a přejděte na nekonečnou recyklaci!
 
Jak ještě můžete doma uchovávat otevřenou plechovku nebo kelímek? Používejte voskované ubrousky! Přírodní způsob uchovávání potravin, aniž by byly zapotřebí metry potravinové fólie. Bonus: mohou být velice ozdobné. A hned máte tip na zábavnou hru s dětmi v kuchyni!
 

Když chcete ve své firmě začít s udržitelností, co uděláte? Začnete třídit odpad, dejme tomu. Budete řešit spotřebu balené vody. Možná se poohlédnete po eko dodavatelích kancelářských potřeb? Ale ono to pořád není dost. Malé i velké firmy mají obrovský potenciál ve zdánlivě nepodstatných detailech, na nichž zero waste přístup k životu jako takovému ve skutečnosti vlastně stojí. Na detailech. Protože stejně jako stokrát nic umořilo osla, platí to i opačně: sto drobných kroků může mít a má až neuvěřitelné dopady. Jak se naši kolegové ve Francii popasovali s touto myšlenkou? Po francouzsku! Tedy: elegantně!

Jako správní Francouzi i naši tamní zaměstnanci milují dobré jídlo. A třeba takové obědy bývaly po celé zemi donedávna čtyřchodovým obřadem, vyžadujícím až dvě hodiny času! Vlivem zrychlující se doby Francouzi o své gurmánské vysedávání tak trochu přišli (na oběd si obvykle nechávají kolem hodiny), ale některé zvyky jim zůstaly. Třeba obrovská láska k pečivu! A právě s tím naši kolegové začali.  

Když pro něco musíš dojít, najednou to nepotřebuješ

Jakkoliv to zní na první dobrou skoro až nepochopitelně, jedním z drobečků v naší zero waste skládačce se stalo nové nakládání s pečivem ve firemní jídelně. Přesně proto, že jsou Francouzi na svém světlém pečivu takřka závislí, dávají si jej na tác k obědu naprosto automaticky, aniž by řešili, jestli ho opravdu sní. Je to zvyk. Součást rituálu. Ale bude na něj ještě potom chuť? Ne vždycky, proto se spousta chleba – nevyužitého – zase vyhazovala. Jen přešla z ošatky na tác a z něj rovnou do koše. Což při množství zaměstnanců tvořilo pěknou hromadu vyplýtvaného pečiva. Všechno vyřešila geniální maličkost: chleba už není tím prvním, co si mohou dát na tác, ale tím posledním. A ještě si pro něj musí kus dojít. Což si značná část z nich rozmyslí, tedy… pečiva se vyhazuje o mnoho méně. (Nemluvě o tom, že se tím k lepšímu mění i stravovací návyky zaměstnanců.)

Co můžeš, zkompostuj

Samozřejmostí se stalo kompostování zbytků z jídelny. Protože organický odpad je pro kompost geniální. A když „dozraje“, je tu přece firemní zahrada, které takový kompost neskutečně prospěje. To je rovnou dvojitá výhra! Recyklovat se začal také použitý kuchyňský olej. Věděli jste mimochodem, že pokud ho není moc, může se také stát součástí kompostu? Je to přece rostlinný olej, a cokoliv rostlinného na kompost patří. Ve větším množství jej zase stačí sbírat do k tomu určených nádob a postoupit k recyklaci dál, do rukou odborníků. A i to se u nás v Bonduelle děje.

Bez jednorázových kelímků přežiješ

Zaměstnanci se učí žít bez plastových jednorázových kelímků, například na kávu, a všichni mají své hrnky. S láskou, s jakou pijí Francouzi kávu, to za jeden takový den bez plastových kelímků může v jednom závodě Bonduelle představovat úsporu několika set kousků! A co je nejdůležitější, všichni dostávají adekvátní informace. Pořádají se workshopy, všude najdete motivační plakáty… a drobeček po drobečku se mění spotřebitelské chování lidí v jedné firmě. A ti své nové, udržitelnější chování přenášejí pak do svých rodin, ke svým dětem… a jako se na valící se kouli nabaluje stále více sněhu, tak se ze zdánlivých drobečků směřujících k zero waste způsobu života u nás v Bonduelle, stává nakonec slušná lavina s vynikajícím dopadem ve smyslu narůstající udržitelnosti. 

A přitom to všechno začalo jediným nápadem na posunutí ošatky s chlebem…

Přečtěte si také jak hospodaříme s vodou v článku Kapku po kapce.