1. >Od roku 1853
  2. >Kapku po kapce… aneb s vodou opatrně!

Otázky kolem šetrného zacházení s vodou rezonovaly v posledních letech celým světem. Konečně. Několik po sobě jdoucích horkých let, tenčící se zásoby podzemní vody, vysychající jezera i snižující se hladiny řek nás pořádně vystrašily a otázku „kde a jak vodou šetřit“, museli začít řešit úplně všichni. Ti, kteří s hledáním možností teprve začínali, zažili krušná léta. V Bonduelle „jen“ pokračujeme v propracovávání myšlenky udržitelnosti, které jsme se začali věnovat už mnoho let nazpět. A třeba díky inovacím v zavlažování nebo ve výrobě dokážeme každoročně ušetřit miliony litrů vody. MILIONY!

U šetření s vodou v zásadě platí, že se počítá každá ušetřená kapka. V domácnosti to jde celkem snadno, ale když potřebuje začít šetřit s vodou velká společnost, musí to být skutečně ve velkém, protože jen tak je dopad vidět v opravdu širokém v širokém spektru. 

Vodní hospodaření při zavlažování

Zásadní proto bylo promyslet už samotný začátek produkce – závlahu na polích. Protože právě ta představuje co do spotřeby vody obrovské objemy. Tedy, pokud využíváte klasické plošné, resp. postřikové zavlažování, při kterém pole kropíte doslova hlava nehlava. U nás využíváme kapkovou závlahu. Hodí se doma, na zahradu, stejně skvěle ale funguje v parcích a pro zemědělské společnosti představuje neuvěřitelnou možnost šetřit náklady, energie, vodu, technologie i kvalitní půdu v opravdu velkých objemech.

Cílená práce

Jde totiž o to, že závlaha doslova odkapává cíleně přímo ke kořenům rostlin. Voda se nikde nerozptyluje, neulpívá na listech, tedy se pak také zbytečně neodpařuje… Dokonce se tak dá zalévat i během pravého poledne, aniž by se rostliny „spařily“ nebo aniž by hrozilo, že slunce vodu „vypije dřív, než doputuje ke kořenům rostlin. Když nemá závlahu kompletní záhon nebo pole, pak se také mnohem méně daří plevelu. Tedy zelenina nebo další plodiny mají v důsledku lepší podmínky k růstu a mohou být příslibem lepších výnosů. A půda sama? Hrozí jí v mnohem menším množství eroze, protože kapková závlaha zachovává strukturu půdy i její vlastnosti. Což je zase plus pro lepší sklizeň. A to všechno jen díky změně systému závlahy, který pak v otázkách samotného šetření vodou vykazujeme například v polských závodech Bonduelle, kde jsme tuto závlahu otestovali na 92 hektarech, v průměru se nám tak povedlo snížit její spotřebu až o 40 %!!!

Vodní rezervy ve výrobě

Abychom zeleninu při zpracování nezanedbali a dobře očistili, je potřeba ji pořádně omýt. Tím se spotřeba vody automaticky zvýší, a právě i při tomto procesu je potřeba dbát na šetrné nakládání s vodou.  Přesto se našel jeden moment, ve kterém se ukázaly obrovské rezervy ve způsobech nakládání s vodou – totiž při chlazení právě zavařených konzerv, které je potřeba dostat ze 121 °C na doslova „uchopitelnou“ teplotu. A jak jinak, než chladnou vodou, do níž právě zavařené konzervy ponoříte. 

Pěkně zacyklená záležitost

V jejím případě ale nemůžete jít a ubrat množství, konzervy potřebujete zchladit účinně. Aby výroba nestála a vy na ní netratili. Takže množství vody musí zůstat na chlazení stejné. No ale co pak s ní? Vypustit, jak to znáte u výlevky ve svém dřezu? A dopustit novou, chladnou, aby výroba jela? Ale proč, když voda není vzhledem k hygienickým standardům znečištěná a sloužila pouze k chlazení, tedy není odpadní vodou a neměla by končit v odtokových trubkách? Tam, kde se nedá srazit množství používané vody, se dá přece voda pěkně cyklit, nechat kolovat, non-stop se chladit, aby pak mohla ta samá voda chladit do úplného finále ty samé konzervy? U nás v Bonduelle, konkrétně v kanadské továrně Saint-Césaire, tak díky cirkulační smyčce dokážou ušetřit 12 % vody, což je ročně okolo 30 milionů litrů vody. Umíte si to množství vůbec představit?! A ještě pořád nejsou u konce, momentálně pracují na tom, aby tohle číslo bylo ještě lepší!

Přečtěte si také o Kogeneraci v článku Energetické nutnosti 21. století!