1. >Od roku 1853
  2. >Tráva je zelené zlato. Naučte se ji využívat!

Pamatujete na prázdniny u babičky? Voněly po jahodách, třešních trhaných v korunách stromů a ve vzduchu se vznášela vůně čerstvé posečené trávy nebo sušícího se sena. Jenže… seno už dneska skoro nikdo nesuší. Není důvod. A nemá smysl tvářit se, že bychom si teď všichni měli pořídit malou farmu a přestat chodit nakupovat. Ale co ta čerstvě posekaná tráva? V parcích kolem nás? V našich vlastních zahradách? Nebo kolem firem, v nichž pracujeme? Proč tak často končívá v obecním svozu bioodpadu, místo toho, aby sloužila dál? 

Od doby, co jsme si kolem sebe zvykli na „golfové trávníky“, to s námi má příroda zase o něco těžší. Umanuli jsme si, že tráva musí vypadat dokonale, a pořád ji zastřihujeme. Zbavujeme ji přirozené diverzity a požadujeme po ní jistou „ukázněnost“. 

Aniž bychom domýšleli důsledky. Golfový trávník snadno vysychá a škodí samotné půdě, z níž vyrůstá (anebo nevysychá jen zásluhou velmi nákladné závlahy). Perfektně střižený trávník netěší ani hmyz, na kterém je všechno na světě závislé. Nemluvě o tom, že takový „perfektní trávníček“ generuje neustále další trávu coby neužitečný odpad.

A to je další ze zbytečných chyb, které děláme. Posekanou trávu vyhazujeme. V lepším případě alespoň do hnědých, na bioodpad určených popelnic. Ale co hůř, mnohdy i do komunálního odpadu, ve kterém nemá co dělat. Už proto, že i posekaná tráva má obrovský biologický potenciál a může hrát velkou roli ve vaší snaze o život v udržitelnosti. 

Mulčování, nebo kompostování?

Pokud už potřebujete trávník, v němž je jedno stéblo jako druhé, pak mu prospějte alespoň tím, že sundáte koš ze sekačky a necháte posekanou trávu dopadat zpátky na zem. Bude fungovat jako přirozená zelená výživa, která do země a trávy vrátí to, co z ní vzešlo. Podpoříte tím ten nejpřirozenější koloběh živin v přírodě, jaký si jen umíte představit. 

Jestli se vám příčí brouzdat se v posekané trávě, toužíte po tom mít všude čisto – pak posekanou hmotu kompostujte. Potrvá to, pravda, několik let, ale promění se vám v luxusní, živinami nabitou zeminu, kterou můžete opět vrátit zpět své zahradě a bez chemie ji tak udržovat v kondici. 

Stejně tak můžete v souvislé vrstvě použít posekanou trávu jako mulčovací hmotu a rozprostřít ji po záhonech, abyste snížili riziko zaplevelení. Můžete ji dát kolem stromů a pomoct jim tím nejen s živinami, ale i proti vysychání půdy kolem nich. Můžete ji rozhodit pod živé ploty a nechat ji dělat, co umí. 

Trendem poslední doby se stávají tzv. jíchy, kdy můžete právě i posekanou trávu nechat kvasit ve vodě (1:10) a po dvou týdnech si slít opravdu kvalitní tekuté zelené hnojivo, které používaly už naše babičky. A až když opravdu není vyhnutí, volte hnědou popelnici na bioodpad.
 

Přečtěte si také jak hospodáříme s vodou v článku Kapku po kapce