1. >Zajímavosti
  2. >10 důvodů, proč bychom měli jíst luštěniny

Rostlinná strava by měla v našich jídelníčcích převažovat nad tou živočišnou. Nejen s tím vám mohou pomoci luštěniny, které pomáhají vybalancovat životosprávu i při specifických dietách a stylech stravování. Přečtěte si o 10 nejzásadnějších důvodech, proč bychom měli jíst luštěniny. Možná vás přesvědčí o tom, že by neměly chybět ani ve vašem jídelníčku.

1. Luštěniny obsahují hodně bílkovin a jsou bohaté na vlákninu

Obsah bílkovin v luštěninách se pohybuje okolo 20 g na 100 g suchých semen. Výjimkou jsou sójové boby, ve kterých je bílkovin ještě dvakrát tolik. Právě proto byly luštěniny nedílnou součástí stravy našich předků. Dnes jsou luštěniny důležitou součástí jídelníčku například vegetariánů.

 
Luštěniny obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, což má řadu pozitivních účinků na naše trávení a různé metabolické procesy v organismu.

2. Neobsahují příliš tuku

Celkový obsah tuku v luštěninách je nízký, a to do 5 %. Výjimkou je sója, která obsahuje okolo 20 % tuku. Výhodou však je, že tuk obsažený v luštěninách má příznivé složení, a to díky vhodným mastným kyselinám a dalším látkám, které se v luštěninách vyskytují společně s tuky – např. fosfolipid lecitin nebo rostlinné steroly.

3. Luštěniny vás spolehlivě zasytí

Luštěniny mají nízký glykemický index a díky tomu nás i velmi dobře zasytí. Potraviny s nízkým glykemickým indexem naše tělo déle tráví a pomaleji vstřebává, proto způsobují také menší kolísání hladiny cukru v krvi. Díky tomu se déle cítíme sytí a plní energie. Také proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou. 

Tip: Přečtěte si více o tom, jaký vliv mají luštěniny na naše tělo. Které vám pročistí hlavu a pomůžou ke štíhlé linii? 
 

4. Obsahují vitaminy a antioxidanty

V luštěninách najdeme celou řadu vitaminů, především vitaminy rozpustné ve vodě. Ve významném množství je zastoupen především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B s výjimkou vitaminu B12.


Luštěniny oceníme i kvůli obsahu antioxidantů. Jedná se zejména o polyfenoly, které mají kromě antioxidační aktivity i další příznivé účinky na lidský organismus. Mohou působit protizánětlivě i jako prevence vzniku rakoviny a aterosklerózy.


Luštěniny jsou také bohatým zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa a zinku.

5. Prospívají našemu zdraví

Luštěniny mají díky svému složení řadu příznivých účinků, a to zejména na kardiovaskulární systém a trávicí trakt. Jejich pravidelná konzumace přispívá také k prevenci vzniku nádorových onemocnění a snižuje riziko vzniku diabetu II. typu a dalších onemocnění.

6. Luštěniny neobsahují lepek

Dobrá zpráva pro celiaky! Luštěniny neobsahují lepek, a tak mohou být bez obav zařazeny i do bezlepkové diety. 

7. Jsou zdrojem komplexních sacharidů a obsahují minimum cukru

Sacharidy jsou nejvíce zastoupenou živinou v luštěninách (mohou jich obsahovat až 60 %). Jsou tvořeny převážně škrobem, obsah jednoduchých cukrů je proto v luštěninách minimální. Právě sacharidy ale mohou být příčinou nadýmání. Plynatosti po luštěninách se naštěstí dá zabránit správnou úpravou, viz další bod.

8. Nadýmání nemusí být nutným následkem konzumace luštěnin

Kvůli obsaženým oligosacharidům, které lidský organismus není schopný štěpit v tenkém střevě, je nadýmání častým následkem konzumace luštěnin. Kvůli tomu se někteří bojí zařazování luštěnin do svého jídelníčku. Obsah těchto látek ale výrazně snížíte vhodnou úpravou. 


Luštěniny proto nejprve namočte ve vodě (klidně na několik hodin). Namočená luštěnina vodě odevzdá látky, které by nám mohly uškodit, proto vodu po namáčení vylijte a luštěniny povařte v čerstvé vodě. Kromě namáčení skvěle funguje i klíčení, záleží však na typu luštěniny. 

9. Luštěniny se postarají o pestrý jídelníček

Luštěniny jsou na trhu dostupné v sušeném stavu, předvařené, ale i konzervované nebo mražené. Výhodou například těch konzervovaných je fakt, že je nemusíte předem namáčet. Konzervované luštěniny si už kupujete zpracované. Takže si je můžete dát kdykoli na ně zrovna dostanete chuť. Nemusíte se bát ani toho, že by neměly dostatek vitaminů nebo živin. Například naše řada Vapeur využívá speciální metodu upravování na páře. Díky tomuto způsobu zpracování si luštěniny zachovají všechny své živiny, chuť i barvu.


Luštěniny jsou dostupné v různých formách, takže se vám jen tak nepřejí. Sáhnout můžete například po luštěninové mouce nebo luštěninových těstovinách. Například těch našich – Légumio, které jsou přirozeně bez lepku a neobsahují žádná barviva ani konzervanty.

10. Luštěniny jsou šetrné k životnímu prostředí

Produkce luštěnin je šetrná k naší planetě.


Luštěniny jsou bezesporu nutričně bohatou potravinou, a proto je do jídelníčku zařazujte alespoň dvakrát týdně.

Luštěniny jsou bezesporu nutričně bohatou potravinou, a proto je do jídelníčku zařazujte alespoň dvakrát týdně.

Pro Bonduelle připravil STOBklub (www.stobklub.cz)