1. >Od roku 1853
  2. >Kogenerace: Energetická nutnost 21. století!

Všichni šetříme energiemi. Vedou nás k tomu ekonomické důvody, ale poslední roky také důvody ekologické. Téma udržitelnosti totiž otázky produkce i využití energií ovlivňuje velmi výrazně. A tak využíváme solární a vodní zdroje, stavíme větrné elektrárny a opouštíme rychle zastarávající technologie. Bonduelle nevyjímaje. Pouhou změnou technologie totiž například pobočka v německém Reutlingenu dokázala snížit spotřebu energie o neuvěřitelných 50 %! Přečtěte si, jaké možnosti u nás využíváme.  

Zeleninové produkty vyrábíme už přes sedm generací a za tu dobu se výrobní technologie posunuly a proměnily mnohokrát. Jedno mají ale všechny posuny společné – respektují přírodu a půdu, kterou společnost obdělává. S obojím v Bonduelle zacházíme s úctou a ohleduplností, vyznáváme tzv. agroekologii a myslíme i daleko do budoucnosti, protože například do roku 2025 chceme změnit technologie ve svých provozech tak, aby až 20 % spotřebovávané energie pocházelo z obnovitelných zdrojů. A také, aby se spotřeba samotná výrazně snížila.

Biomasa, fotovoltaika i kogenerace

Samozřejmostí se při produkci energie stávají fotovoltaické technologie (díky nim snižujeme emise CO₂ ročně o 570 tun), je tu stále populárnější zpracovávání a používání tzv. biomasy (s tou jsme stáhli produkci emisí dokonce o 18 000 tun ročně) a tzv. zelená elektřina se stává nepostradatelnou. Ale třeba v Reutlingenu se podařila ještě jedna věc. Když bylo potřeba vyměnit dosluhující chladicí zařízení, vyhrála nová technologie, v níž hraje hlavní roli amoniak a především tzv. kogenerace energií. O co jde?

Složitě zní, jednoduše funguje

Kogenerace ve skutečnosti znamená, že během jednoho procesu vznikají dva druhy energie, navíc při zpracování odpadu. Obvykle se daří produkovat teplo a elektřinu zároveň. Tady se inovace týkala rekonstrukce chladicího zařízení, jehož technologie kromě chlazení obstarává právě výrobu elektrické energie, čímž se v celém Reutlingenu povedlo stáhnout náklady na energie o celou polovinu! Proces inovace s sebou navíc přinesl i nové technologie v dalších segmentech výroby a prospěl firemní udržitelnosti i filozofii zero waste hned v několika směrech. Nový chladicí systém je více automatizovaný, reguluje svou výkonnost na základě neustálého vyhodnocování vnějších parametrů (například vnější teploty) a tím dál podporuje svou účinnost i reálné snižování nákladů na energie. 

Přesvědčivá řeč čísel

A proč zrovna amoniak? Vyznačuje se vynikajícími tepelnými a termodynamickými kapacitami, které může naplno prokázat právě při velkých objemech produkce, jakou v Bonduelle vykazujeme. Tak proto. A čísly vyjádřeno, těch 50 % ušetřené energie představuje za rok fantastických 387 500 kWh, což přeloženo pro nás smrtelníky obnáší přibližně objem energie, která by stačila více než 350 rodinným domům v plném celoročním provozu.