1. >Od roku 1853
  2. >Perfektní paletová (eko)strategie

Dřevěné palety, tzv. europalety, hýbou poslední dobou oblastí interiérového i exteriérového designu. Až díky tomu si jich všimli „obyčejní smrtelníci“. Ovšem ‒ velké firmy, nadnárodní společnosti a mezinárodní koncerny jim pozornost věnují už celá desetiletí. Už proto, že bez palet by nedostaly zboží k zákazníkům. Jenže: co s těmi, které dosluhují nebo končí doslova rozštípané na třísky? Pro ty, kteří s nimi pracují, rázem představují bezpečnostní rizika, a vyhodit je by znamenalo pro změnu finanční ztráty. V Bonduelle jsme proto vymysleli perfektní paletovou (eko)strategii, která šetří náklady.

Europalety představují jednoduchý a nepostradatelný nástroj při přepravě zboží ke koncovým zákazníkům. Jenže nejsou věčné a neustálý nákup nových je jako u všech věcí každodenní firemní potřeby velmi neefektivní. Navíc v době, která se logicky obrací k udržitelnosti a obnově zdrojů, není v pořádku ani myšlenka kácení stále nových a nových stromů, jež jsou k jejich výrobě potřeba.

Druhou šanci si zaslouží každý

Ta přitom může být velmi jednoduchá! Použité palety v naší továrně začala sbírat pohyblivá platforma disponující koši na sběr dřevěného odpadu. A z té pak mohou palety „povstat z popela“ hned třemi způsoby:

1. Jdou do prodeje ve stavu, v jakém jsou. Byť za cenu nižší návratnosti finančních prostředků.

2. Ty, kterým to prospěje, se opravují. Jakkoliv to znamená další náklady, taková regenerace může drobnými opravami zabránit vyřazení jinak kvalitních palet. 

3. Ty, které jsou neopravitelné, se dále zužitkují jako palivo ve formě tzv. biomasy. A to je možná vůbec nejzajímavější část recyklačního paletového systému u nás v Bonduelle.
 

Biomasa jako práce s obnovitelnými zdroji

Biomasa představuje totiž páteř mezi tzv. zdroji obnovitelné energie a energetiky, která se vzdává tradičních, většinou fosilních paliv, ve snaze o ekologické chování. Zpracovává se z rostlinných i živočišných materiálů, je tedy obnovitelná už ze své podstaty – tvořívá ji dřevní štěpka, využívají se domácí odpady nebo hnůj, který se přetváří na bioplyn. A zpracování vyřazených palet do ní úplně logicky zapadá. 

Evropa je navíc v produkci biomasy soběstačná, dováží jí jen okolo 5 %, což mimo jiné oproti tzv. fosilním palivům (ta Evropa dováží podle Českého sdružení pro biomasu až ze 78 %!) znamená obrovskou úsporu ohledně tzv. uhlíkové stopy. A výpočty asociace Bioenergy Europe ukazují, že právě používání biomasy umí v celé Evropě, resp. EU, uspořit až 7 % emisí skleníkových plynů, což je třeba roční produkce Španělska! V současnosti se na výrobu biomasy aplikují ještě přísnější pravidla zohledňující udržitelnost celého procesu. Státy například nebudou smět cíleně pěstovat budoucí biomasu tam, kde by ubíraly prostor typickým rostlinám, plodinám, lesům… A s tím postup, který jsme v Bonduelle zavedli, rezonuje ještě o dost víc. Využívá skutečný odpad (za poslední rok přeměnila na biomasu 1186 palet z 8320 recyklovaných) a mění jej na teplo pro region rodné Bretaně. Dokonale udržitelně. 

Přečtěte si také jak hospodáříme s vodou v článku Kapku po kapce